Pécsely, a közel 600 lakosú kistelepülés, a Balaton-felvidék egyik szép fekvésű részén, a Pécselyi- medencében található. Balatonfüredtől tíz, a Balatontól öt km-re, Tihanytól északra fekszik.
A legősibb emberi településnyomok kb. hétezer évre nyúlnak vissza. A hét évezred alatt  sok nép, sok kultúra telepedett le itt, e dombok által ölelt völgyteknőben. A délnyugati- északi-északkeleti szelektől védett medence kedvező mikroklímája, valamint a Balaton- felvidék magaslatairól bőven csörgedező források és patakok évezredek óta ide vonzották az embert. Napjainkban is a szép táj, a tiszta levegő és a nyugalom az, ami várja az idelátogató turistákat.
A régmúlt emlékei lépten-nyomon felsejlenek a ma embere számára. A település gazdag  történelméből kiemelkedik az egyik fő látnivaló, a középkori Zádor-vár, vagy Himfy-vár romja. A XIV.  század végén épült vár a túrázó, sátorozó turisták kedvelt  célpontja. Az itt létesült kilátótoronyból szép kilátás nyílik a Pécselyi-medencére és Tihany irányába. A várhegy alatt fakad a kiváló vízminőségű Zádor-forrás. A község középpontjában emelkedő nagy református templomot egy XII. századból való kis templom helyén építették klasszicista stílusban. Ezen a vidéken van a Balaton-felvidék talán legszebb medencéje, dús növényzettel, bővizű patakkal. Nem véletlen, hogy szívesen jönnek ide a kirándulók, túrázók. Érdemes megtekinteni a faluközpont kopjafáit, és a Hosszú utca szép népi épületeit is.
A közelmúlt évszázadaiban a mezőgazdaság adott munkát az itt lakó embereknek. 
Pécsely jellemzően szőlő-, és bortermelő vidék. A Zádor-vár környékén,  de a környező  hegyeken is szép szőlőültetvények és présházak  ékesítik a tájat. A szőlő, a bor és a  pálinka végig jelen volt a  mindennapokban, és napjainkban kezdi visszanyerni meghatározó  szerepét. Éledezik a borturizmus, az itt termelt finom nedű, méltó arra,  hogy a messziről jött látogató szomját oltsa.
A település életében nagy jelentőséggel bír a Balaton közelsége, mind az itt lakók, mind a környék vendégei számára.

Pécsely, a csendes,  nyugodt falu várja a pihenni és  kikapcsolódásra vágyó turistákat.

 

Forrás:

pecsely.hu

hu.wikipedia.org